روانشناسی رنگ و اهمیت آن (قسمت اول)
آیا میدانستید استفاده درست از رنگها میتواند به شما کمک کند که مشتریان خودتان را متقاعد به خرید کنید؟ مطالعات نشان میدهند که حدود 90 درصد مشتریان هنگام خرید تحت تأثیر رنگ قرار میگیرند و به همین خاطر روانشناسی رنگ ها یکی از چالشبرانگیزترین مباحث بازاریابی و فروش به شمار می آید.
در طی 2 مقاله قصد داریم پیرامون روانشناسی رنگ و تأثیر رنگهای مختلف روی افراد صحبت کنیم. در صورتی که شما هم مایلید با این مبحث مهم آشنا شوید تا بتوانید حس بهتری به مشتریان خود القا کنید، تا پایان این مقاله با ما همراه شوید.
وقتی صحبت از ترغیب و متقاعدسازی مشتریان بهمیان میآید، احساس و عاطفه حرف اول را میزنند؛ به این معنا که بهترین راه برای نفوذ به قلب مشتریان، احساس آنهاست و رنگها یکی از مواردی هستند که به کمک آنها میتوانید احساس آدمها را برانگیخته کنید.
رنگها به قدری مهم وضروری هستند که اگر به دیوار یک اتاق سرد، رنگ گرم بزنیم فردی که وارد اتاق میشود، احساس گرما میکند و این معجزه رنگها است. روانشناسی رنگ (psychology of color) به قدری اهمیت دارد که اگر یک کسب و کار بتواند به درستی از آن استفاده کند، میتواند میزان مشتریان و درآمد خود را به میزان قابل توجهی نیز افزایش دهد.
البته همیشه متخصصان در مورد استفاده از روانشناسی رنگ در بازاریابی و طراحی وبسایت اختلاف نظرهایی داشتهاند؛ زیرا سلیقه تمامی انسانها در مورد رنگها بسیار متفاوت است. مهم نیست که مشغول چه کاری هستید و در چه زمینهای فعالیت دارید، مهم این است که درک کنید با استفاده از رنگها میتوانید توجه انسانها را به خودتان و کسب و کارتان جلب کنید، آنها را متقاعد سازید و حس خود را به آنها منتقل نمایید.
این 2 مقاله با این هدف نوشته شده اند که شما را با روانشناسی رنگ و اهمیت آن در زندگی و کسب و کار بیشتر آشنا سازند. بنابراین اگر میخواهید از رنگها برای رشد و توسعه فردی خودتان و کسب و کارتان استفاده کنید، تا پایان این 2 مقاله با تیم هفتآن همراه باشید.
روانشناسی رنگ (Color Psychology)
روانشناسی رنگ؛ در واقع مطالعه و بررسی رنگها و تأثیر آنها بر ذهن، بدن و رفتار انسان می باشد. رنگها خصوصیاتی دارند که میتوانند انسانها را تحت تأثیر خودشان قرار بدهند. رنگها به قدری قدرت دارند که میتوانند در تسکین برخی از دردها بسیار مؤثر باشند. البته توجه داشته باشید که تأثیر رنگها بسته به جنسیت، سن، فرهنگ و… افراد متفاوت است. رنگی که روی یک بانوی مسن تأثیر مثبت دارد ممکن است برای یک آقای جوان هیچ تأثیری نداشته باشد یا حتی تاثیر منفی داشته باشد.
روانشناسی رنگ به قدری اهمیت دارد که توانسته است در علوم مختلفی از جمله پزشکی، بازاریابی و برندسازی راه پیدا کند. دو کالا با دو بستهبندی متفاوت، فروش یکسانی نخواهند داشت. یکی از مسائلی که روانشناسی رنگ را مهم میکند، طراحی لوگو و وبسایت است. بسیاری از متخصصان بر این باور هستند که رنگی که در لوگو یا وبسایت یک کسب و کار به کار میرود، با شخصیت آن کسب و کار مطابقت و سازگاری دارد.
آزمایش های مربوط به تأثیر رنگ ها بر روی بدن انسان
آزمایشها و مطالعات پزشکی که روی افراد مختلف انجام شده به خوبی نشان میدهند که رنگها میتوانند بر روی بدن انسان و عملکرد او تأثیر عمیقی بگذارند. به عنوان مثال رنگ قرمز این توانایی را دارد که روی ضربان قلب تأثیر بگذارد و فشار خون را افزایش دهد. رنگ آبی عکس این کار را انجام میدهد؛ یعنی فشار خون و ضربان قلب را پایین میآورد.
تأثیر روز و شب روی بدن آدمی به واسطه رنگ آنها صورت میگیرد. به بیان دیگر رنگ تیره شب، سوخت و ساز بدن را کاهش داده و باعث میشود که انسان از فعالیتهای سخت بدنی دست بکشد. در مقابل رنگ روشن روز باعث میشود که سوخت و ساز بدن افزایش یابد و به همین خاطر به انسان نیرو و تحرک میبخشد.
اکنون که با تعریف روانشناسی رنگ و تأثیر رنگها بر بدن انسان آشنا شدیم، زمان آن فرارسیده است که با اهمیت روانشناسی رنگ آشنا شویم و ببینیم که استفاده از این روانشناسی چه اهمیتی برای ما و کسب و کارمان دارد.
چرا استفاده از روانشناسی رنگ مهم است؟
رنگ ها به قدری قدرت دارند که میتوانند انسان ها را تحت تأثیر قرار بدهند و او را به خرید ترغیب کنند. جالب است بدانید که برخی از کسب و کارها فقط از روانشناسی رنگ برای جذب مشتری استفاده میکنند. در ادامه به یک سری از دلایل اهمیت روانشناسی رنگ اشاره شده است:
1. با رنگ ها میتوان مشتریات را ترغیب و جذب کرد…
نگاه کردن افراد به رنگها باعث میشود که آن رنگ ها روی ذهن آنها تأثیر بگذارند و احساسی خاص را در آنها به وجود آورند. به همین خاطر اگر یک برند میخواهد مشتریان خود را به خرید ترغیب کند، میتواند این کار را از طریق رنگها انجام دهد.
2. رنگ ها میتوانند بیانگر هویت برند ما باشند…
همان گونه که پیش از این گفتیم رنگ ها میتوانند بیانگر هویت برند ما باشند. یک کسب و کار میتواند با ترکیب رنگی که در لوگوی خودش به کار میبرد، به مخاطبانش نشان دهد که در کدام حوزه فعالیت می کند. به عنوان مثال بهتر است برندهای خوراکی از رنگ قرمز در محصولات، بستهبندی و لوگوی خودشان استفاده کنند؛ زیرا رنگ قرمز این توانایی و قابلیت را دارد که اشتهای مخاطبان را زیاد کند.
3. هر رنگ میتواند یک پیام خاصی را برای مخاطبتان تداعی کند…
یک برند علاوه بر اینکه میتواند از طریق رنگها به مخاطب بگوید که در چه حوزهای فعالیت دارد، میتواند پیام خودش را از طریق آن رنگ به مخاطب منتقل کند. به عنوان مثال رنگ سفید، نماد و نشانه تازگی و نو بودن است که میتواند سادگی، تمیز بودن، شفافیت و کمال را به برند شما ببخشد.
4. با کمک رنگ میتوانیم برند خودمان را از دیگران متمایز کنیم…
یکی از خصوصیات روانشناسی رنگ این است که میتواند به ما کمک کند که برند خودمان را متمایز جلوه دهیم. در حال حاضر کسب و کارها به دنبال تمایز از رقبای خودشان هستند و میکوشند محصولی به بازار عرضه کنند که متفاوت از سایر محصولات موجود در بازار باشد. یکی از راههای ایجاد تمایز، استفاده از روانشناسی رنگ است. با ترکیب رنگها میتوانید یک برند متمایز را به مخاطبان خودتان معرفی کنید.
یک دستهبندی کلی در روانشناسی رنگ
رنگها به طور کلی به دو دسته سرد و گرم تقسیمبندی میشوند. رنگهایی که در طیف رنگ آبی قرار میگیرند، به عنوان رنگهای سرد شناخته میشوند. در نقطه مقابل رنگهای گرم رنگهای هستند که در طیف قرمز باشند. به عنوان مثال رنگ آبی، بنفش و سبز که در طیف رنگ آبی هستند، رنگهای سرد و رنگهای قرمز، نارنجی و زرد که در طیف رنگ قرمز هستند، رنگهای گرم به شمار میآیند.
به طور کلی متخصصان توصیه میکنند که برای ایجاد یک محیط سرد کمی آبی به ترکیب رنگی مدنظرتان اضافه کنید و در صورتی که میخواهید یک محیط گرم به وجود بیاورید، مقداری رنگ قرمز به ترکیب خود اضافه کنید. نکته مهمی که در این زمینه باید به آن توجه کنید این است که رنگهای سرد همیشه در پسزمینه قرار میگیرند و هر چیزی که میخواهید به چشم مخاطب بیاید و مورد توجه او قرار گیرد باید رنگ گرم داشته باشد.
روانشناسی رنگ در کسب و کار، بازاریابی و برندسازی
تا به اینجای کار در مورد کلیات روانشناسی رنگ صحبت کردیم. در این بخش از مقاله قصد داریم به کاربرد روانشناسی رنگ در کسب و کار، بازاریابی و برندسازی بپردازیم. به عنوان مثال هنگامی که میخواهید سایت خود را طراحی کنید، باید یک ترکیب رنگی مناسب برای آن در نظر بگیرید. در صورتی که این ترکیب رنگی درست باشد میتواند فروش شما را به طرز چشمگیری بهبود ببخشد.
مخاطب شما چه کسانی هستند؟
اولین مسئلهای که باید در روانشناسی رنگ مدنظر قرار بدهید؛ مسئله مخاطبشناسی است، یعنی مشخص کنید که مخاطب شما چه کسانی هستند و چه خصوصیاتی دارند. در واقع برای انتخاب رنگ مناسب برای برند خود باید پرسونای مخاطبان خود را درک کنید تا بتوانید متوجه شوید که مخاطب شما چه کسی با چه خصوصیاتی است. حال با توجه به این پرسونا یک ترکیب رنگی مناسب که بتواند روی مخاطبان شما تأثیر بگذارد را انتخاب کنید.
به عنوان مثال مطالعات نشان میدهد که اگر یک برند لوکس و مطرح فروش طلا از رنگ صورتی در تبلیغات، لوگو و سایت خودش استفاده کند، ممکن است مشتری تصور کند که محصولاتی که آن برند به بازار عرضه میکند، تقلبی و جعلی می باشند.